זמן קריאה: 5 דקות אחת הבעיות השכיחות איתן מתמודדות אמהות מניקות היא גודש בחזה בהנקה. בתקופת ההנקה זה לגמרי טבעי לחוות גודש בשדיים מדי פעם, עם זאת, זה יכול לגרום לאי נוחות ולהוביל לבעיות נוספות אם מתעלמים מכך. חשוב לדעת לזהות את הסימפטומים של גודש בשד בהנקה וללמוד איך לשחרר גודש בשד. כאן נפרט כל מה שאת צריכה לדעת בנושא, כגון סימפטומים, מניעה וכן טיפול בגודש בשד.
מה זה בעצם גודש בשד בהנקה? גודש הוא כשאם מניקה חווה נפיחות בשדיים מה שמוביל לכאב ורגישות בחזה. המצב נגרם לרוב מזרימת דם ואספקת חלב מוגברות לשדיים ולכן זו תופעה נפוצה מאוד בימים הראשונים לאחר הלידה. עם זאת, הדבר יכול להתרחש גם לאחר מכן בכל שלב בזמן הנקה. סיבה שניה - ייצור כמות חלב גבוהה יותר מזו שהתינוק שותה סיבה שלישית - ניקוז לא מספק של החלב סיבה רביעית - דלקת
תוך כמה זמן עובר גודש בשד? כל אישה היא שונה ומשך הזמן שהגודש נמשך יכול להשתנות מאישה לאישה. חלק חוות סימפטומים רק ליום אחד בעוד אחרות יכולות לסבול מכך עד לשבועיים.
ישנן סיבות שונות לכך שנשים חוות גודש בשד בהנקה. להלן הסיבות הנפוצות ביותר1:
סיבה ראשונה- פספוס של האכלה או של שאיבת חלב
סימפטומים של גודש בחזה בהנקה שונים מאם לאם, אבל אלו הם הנפוצים ביותר: סימפטום 2 - שדיים רגישים או חמים למגע סימפטום 3 - שדיים מלאים וכבדים סימפטום 4 - שדיים נפוחים ועם גושים
סימפטום 1 - שדיים קשים או הדוקים
לגודש או דלקת בשדיים יש סימנים דומים, למרות שהם שני מצבים שונים לגמרי. אז איך אמהות יכולות לדעת אם יש להן גודש בשדיים או דלקת שדיים?
דלקת בשדיים נובעת מזיהום ולרוב מובילה לסימפטומים שדומים לאלו של שפעת, בעוד שגודש נגרם מעודף חלב ומשדיים שלא רוקנו עד הסוף. גודש יכול להוביל לבעיות אחרות כגון חסימת צינוריות החלב או זיהום ולכן חשוב לדעת איך להקל על גודש בשד מיד כשהוא מופיע.
ישנם מספר דרכים למנוע מהגודש להתפתח מלכתחילה. זה קשה יותר למנוע גודש בימים הראשונים לאמהות מאחר והגוף עדיין מתרגל לשינויים החדשים, אבל השיטות הבאות יכולות לעזור למנוע גודש בשד בהנקה.
אמהות צריכות לקבוע תור לבדיקת שדיהן לפני שהתינוק שלהן נולד. לאחר מכן, איש מקצוע רפואי יכול לספק המלצות אם יש צורך בהתאמות כלשהן כדי להפוך את ההאכלה לנוחה יותר, כמו גם להסביר כיצד להיזהר מגודש או דלקת בשד וכיצד לבצע שחרור גודש בשד.
אמהות מניקות מייצרות חלב באופן קבוע, לכן חשוב לעמוד בקצב הייצור על ידי האכלה או שאיבה לעתים קרובות. אמהות צריכות לשאוף להניק לפחות שמונה פעמים ביממה ולרוקן את שדיהן במלואם בכל פעם.
באותם רגעים בהם אמהות לא יכולות להיות עם התינוק שלהן במהלך האכלה, עליהן לשאוב חלב לעתים קרובות. משאבת חלב חשמלית יכולה לעזור לאמהות לשאוב בנוחות יותר חלב בפחות זמן, בין אם זה בין הנקות ובין אם כשהן רחוקות מהתינוק.
חשוב לוודא תפיסה טובה של השד על ידי התינוק כדי להבטיח שהחלב יתנקז במלואו.
זה גם יעזור למנוע התרחשות של בעיות אחרות, כגון פטמות כואבות או מגורות. לאמהות עשוי להיות מועיל להתייעץ עם רופא המשפחה שלהן או עם יועצת הנקה כדי לעזור לתינוק
לתפוס את השד היטב.
כאשר מגיע הזמן של תינוק להפסיק לינוק, אמהות לא צריכות להפסיק בבת אחת. עדיף לגמול תינוק בהדרגה על ידי הפחתת ההאכלות לאט לאט. זה יאפשר לשדיים להאט בהדרגה את ייצור החלב, מה שיעזור למנוע גודש בשדיים.
הנקה עם גודש היא בטוחה לחלוטין ואף הכרחית כדי למנוע החמרה של התסמינים וכדי לספק הקלה מסוימת. בזמן שהגוף לומד לווסת את אספקת החלב, אפשר להשתמש במגני פטמות כדי להניק בקצב מבוקר ולמנוע כאבים. קומפרס חם יכול לעזור לעודד ירידת חלב וקומפרס קר יכול להקל על כאב ונפיחות. נסי לעסות בעדינות את השדיים שלך תוך כדי הנקה של תינוקך כדי לעזור להמריץ את זרימת החלב ולספק הקלה במקרה של גודש בשדיים. ייתכנו מקרים בהם אמהות מניקות אינן מסוגלות להיות עם תינוקן במהלך האכלה. חשוב בכל זאת לרוקן את חלב האם על ידי הוצאת חלב או שאיבה כדי לסייע במניעת גודש ובעיות אחרות. שינוי תנוחות הנקה יכול לעזור להבטיח שהחלב ינוקז לחלוטין. אמהות יכולות גם להחליף צדדים במהלך האכלה כדי לעודד את התינוק לרוקן את שני השדיים. מדריך זה מכסה מגוון של תנוחות הנקה שיכולות לעזור הן לאמהות והן לתינוקות להפיק את המרב מההנקות.
להלן כמה דרכים שבהן נשים מניקות יכולות להקל על גודש2:
דרך ראשונה - השתמשי בקומפרס חם או קר
דרך שניה - תעשי עיסוי לשדייך
דרך שלישית - הוציאי חלב באופן ידני או בצעי שאיבת חלב
דרך רביעית - נסי לשנות תנוחות הנקה ולהחליף בין השדיים במהלכה
זכרי כי בעוד שקצת כאב ואי נוחות הם נורמליים לחלוטין במהלך הנקה, גודש בשדיים אינו כך והוא ניתן למניעה3 , אז תמיד התייעצי עם הרופא שלך אם התסמינים אינם חולפים או אם הם מחמירים.
מקורות 1 שירותי בריאות כללית- כאבים בהנקה: סיבות והצעות לטיפול 2 מכבי שירותי בריאות- הנקת התינוק 3 שיבא תל השומר- לאט ובביטחה: הנקה בימים שלאחר הלידה
You are about to visit a Philips global content page
Continue